5 decembrie 2012

O zi din viata noastra: 9 Decembrie

Tic!-Tac!
Tic!-Tac!
Tic!-Tac!
In mai putin de o saptamana vom avea din nou puterea in mainile noastre. Puterea de a decide pentru noi si pentru copii nostri. Si pentru cei care nu mai sunt dintr-ai nostri, care au iubit aceasta tara si ne-au transmis din dragostea lor si noua, la vremea cuvenita. Si ne-au cerut sa nu uitam cate sacrificii s-au facut pentru noi cei de astazi. Pe 9 Decembrie noi, cetatenii romani, vom avea puterea in mainile noastre, pentru o zi intreaga. O zi cat pentru o mie!
Putem sa folosim sau nu aceasta putere. O decizie rationala ar fi sa o facem. Insa oricare va fi decizia noastra, ziua aceasta va trece, iar odata cu ea si puterea pe care am avut-o. Ne vom face auziti in legislativul Romaniei doar in masura in care am desemnat pe cineva cat mai pe gustul nostru, si onest, si respectabil, si capabil dar si cu dragoste de oameni. Insa sa gasesti pe cineva cu asemenea calitati nu e lucru usor. E nevoie de efort din partea cat mai multor cetateni. Iar efortul la momentul alegerilor ineamna participarea fiecaruia la vot. Cu temele facute, se subintelege, si asta in felul personal al fiecaruia, pentru ca tocmai diversitatea de "retete" proprii maresc sansele unei desemnari de succes:
* evaluarea candidatilor,
* evaluarea programelor,
* evaluarea familiilor lor (partidelor),
* decizia personala.
* Apoi votul propriu-zis.

Trebuie sa judecam apoi utilitatea votului fiecaruia, in functie de cine a castigat mandatul din colegiu? Nu asta e important. Lucruri cu adevarat importante in opinia mea sunt:
* Felul si masura in care s-a mobilizat comunitatea (colegiul)
* Ca evaluarile individuale, liber exprimate, evident subiective, contribuie la desemnarea unui reprezentant in legislativul tarii
* Cat de mult se permite ca grupuri minoritare sa decida in numele intregii comunitati, prin inactivarea intr-un fel sau altul a cat mai multi dintre cei cu opinii diferite de a lor.
* cat de mult se simte cetateanul partas la decizia de grup
* cat de mult creste de la un ciclu electoral la altul increderea cetatenilor nostri in sistemul de vot, in forma de desemnare a reprezentantilor in legislativ (prin vot egal, universal etc) si cat de mult loc se lasa numeroaselor solutii ne-democratice.

Daca acel vot pare prea mic, el reprezinta in realitate maximul posibil pt fiecare cetatean roman, conform legilor in vigoare. Nu e cat 100 de voturi, nici macar cat cinci. Dar nu e nici zero. Da, acel zero, considerat a fi "element neutru fata de adunare". Care zero este de altfel singurul numar care nu influenteaza rezultatul unei adunari.

Iata-i si pe cativa actori americani faimosi, cum indeamna lumea la vot in America lui 2008, intr-un videoclip de promovare a votului in SUA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu