21 august 2012

Noi am decis deja: sa plece!

Ma intreb ca multi alti romani ce ii determina pe procurori sa declanseze o operatiune de o astfel de amploare in Romania, in materie de vot si de exprimare a acestui drept. Cine invoca argumentul numarului de reclamatii trece cu vederea alte procese electorale mult mai puternic contestate, prin prisma numarului de reclamatii. Parchetul pare a se concentra pe sesizari, pe sesizarile de vot multiplu, ignorand drepturile care li se incalca oamenilor anchetati, interogati. Este ca si cum ai vrea sa iti verifici banuiala de pneumonie prin supraexpunerea  la radiatii nocive in timpul unor radiografii nechibzuit recomandate - vrei sa faci bine, sa afli binele, insa actionand cu mijloace care fac mai mult rau.
Insa dincolo de explicatiile posibile, pe care le putem cauta - e un demers intelectual util - un lucru este cert. Aceste anchete au loc in aceste zile, azi, acest lucru se intampla. Iar daca se intampla, inseamna ca cei care l-au declansat au nevoie de el. Si daca este nevoie de el, inseamna ca este util.
  • Efectul din perceptia publica. Prin declansarea unui proces amplu de investigare a unor suspiciuni de frauda, se creaza impresia unui fenomen de anvergura de frauda din realitate. Celor care sunt pentru demitere li se taie din elanul revolutionar si din sentimentul de masa compacta luptand pentru aceeasi cauza, prin delegitimarea rezultatului. 
  • Efectul asupra potentialilor votanti din viitor, e evident. Votezi? Esti suspect. Sau: votul tau nu conteaza. 
  • Efectul asupra deciziei CCR. In primul rand ca CCR a fost informata despre mersul anchetei la ultima intalnire in plen de saptamana trecuta. E un semn ca tinta probabila este Curtea si deciziile sale. In al doilea rand Curtii i se ofera un pretext ca sa considere mai putin ampla diferenta de vot care ii este defavorabila lui Traian Basescu.
  • Efectul asupra strainatatii. Fara efect. Strainii deja sunt sub efectul anestezicului aplicat de mesajele trimise de tabara Basescu prin intermediul mass-media si a unor prieteni interesa(n)ti din cateva  institutii serioase europene si transatlantice. 
Una peste alta, daca este nevoie de astfel de actiuni ajutatoare pentru presedintele suspendat, inseamna ca fara ele Traian Basescu ar fi mai neajutorat in fata lumii si a Curtii. Si tot e bine, pentru astfel inteleg ca mai este o sansa ca maine Curtea sa ignore astfel de "argumente" si sa il vada pe suspendat asa cum este el de fapt: dispretuitor al optiuniii romanilor, ba chiar si al exprimarii prin vot, nesprijinit de lege si neiubit de propriul popor. 
Eu si foarte multi romani asemeni mie stim ce vrem. Si stim de data asta si cati suntem - ne-am numarat la vot. 
Ajunge deci ! Sa plece, nu il mai vrem. Am spus-o clar si raspicat de data asta. Si daca va fi cazul, o vom mai spune, cat de clar si de raspicat este nevoie.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu