22 iulie 2012

Demiterea Presedintelui

Protestele din iarna lui 2012 au scos la iveala o Romanie nemultumita profund de conducatorii ei si de evolutia societatii noastre.
Numitorul comun a fost dorinta oamenilor de a avea un moment de socoteala cu primii doi oameni din stat. Daca in problema Boc li s-a dat in cele din urma satisfactie celor multi, in ceea ce-l priveste pe Basescu lucrurile erau din start mai complicate. Pe acesta nu-l putea da jos decat poporul, iar ceasul socotelilor era fixat dupa mai bine de doi ani - demisia stim ca nu e printre obiceiurile sale.
Lupta fulgeratoare data de parlamentari la inceputul lunii iulie a schimbat datele problemei. O succesiune de pasi rapizi, calculati ai parlamentarilor romani il aduc pe Basescu mai repede decat si-ar fi imaginat acesta in fata poporului.
Privit din aceasta perspectiva, ceasul socotelilor, asteptat tocmai din iarna, a venit. Intre popor si Presedinte nu mai exista obstacole si nici porti ferecate. Se pot privi in ochi, se pot atinge.
Jocul seductiei pe care Basescu il desfasoara acum nu e unul slab. L-a mai jucat, iar victimele nu au fost putine. Variantele lui castigatoare sunt doua:
(1) invalidarea referendumului de demitere
(2) validarea si majoritatea optiunii NU pt demitere
Varianta pierzatoare pentru el este una singura:
(3) validarea si majoritatea optiunii DA pt demitere
Asa ca orice actiune a fiecarui cetatean aflat pe listele electorale este semnificativa:
-daca nu voteaza deloc, contribuie la invalidarea referendumului. E cea mai mare sansa pe care poate miza Basescu
-daca voteaza NU, contribuie la validarea referendumului, dar in favoarea lui Basescu
- daca voteaza DA, contribuie la validarea referendumului, dar in defavoarea lui Basescu
Raniti, amenintati si speriati de acest Presedinte care a avut totul de la noi, ne vom lasa sedusi din nou? Sau vom aplica lovitura decisiva scoaterii din jocul politic romanesc a lui Basescu, care pana acum nu a facut cunostinta cu podeaua?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu